A Priori

Gracieus leiderschap balanceert tussen het inzetten van masculiene en feminiene competenties.

Afbeelding ballerina

In dit artikel ga ik graag verder in op het voorgaande in mijn Blog nl. ‘ Met gracieus leiderschap naar balans in welvaart (financiële resultaten) en welzijn.’

Leiderschap is altijd context gebonden. Om als leider effectief te zijn hebben we in deze exponentieel veranderende wereld, waar alles continu in beweging is, nood aan gracieus leiderschap. Gracieus betekent elegant en stijlvol maar ook met vloeiende bewegingen. Het kenmerkende van gracieus leiderschap ligt net in het continu en vloeiend bewegen of balanceren tussen het inzetten van masculiene én feminiene vaardigheden. Het omvat de flexibiliteit om beide op de gepaste wijze in te zetten in functie van de context. Daarnaast is het gealigneerd met (organisatie)waarden en verbonden met persoonlijke drijfveren.

Eerst even naar masculiene kenmerken/competenties:

Het masculiene in de mens bepaalt richting en is gericht op het vormgeven en realiseren van ideeën. Door wilskracht, assertiviteit, ambitie en doorzettingsvermogen worden deze gerealiseerd. Het masculiene gaat uit van feiten en logica (rationeel) en is zeer doelgericht en hun kwaliteiten uiten zich in daadkracht en resultaatgerichtheid.
Leiderschap gericht op het inzetten van deze masculiene kenmerken heeft ons gebracht tot waar we vandaag staan. We hebben dus veel aan dit leiderschap te danken. We kennen echter ook de keerzijde van de dominantie ervan …. Organisaties met een doorgeslagen masculiene cultuur zijn gekenmerkt door prestatiedruk en kennen meer stress, flexibiliteit en zorg voor mensen zijn er vaak ver te zoeken.
Het gevolg is dat bekwame mensen weggaan, de werksfeer eronder lijdt en burn-out zich manifesteert. De focus op korte termijn resultaten en winstambities gaan ten koste van de mens en zijn omgeving (zelfs verhalen van toxisch leiderschap komen regelmatig naar boven).
Daarnaast is de wereld het laatste decennium enorm in beweging. We leven in tijden van exponentiële verandering en het vraagt gracieus leiderschap opdat organisaties zullen kunnen navigeren tussen de diverse uitdagingen die op hen afkomen en toch hun doelstellingen kunnen realiseren.
Dit vraagt dat leiders balanceren tussen het inzetten van masculiene en ook feminiene vaardigheden.

Feminiene kenmerken/competenties:

Het feminiene geeft de mens bezieling, inspiratie en creativiteit. De basis voor het gevoel van ‘in de flow’ zijn.
Dankzij empathie zal men de context en noden beter aanvoelen en op een aangepaste wijze communiceren en handelen. Hierdoor zal men wederzijds respect en vertrouwen opbouwen en samen een gemeenschappelijk doel kunnen nastreven. Dit resulteert in verbondenheid met de visie van de organisatie en zal mensen inspireren om zich verder te ontplooien en het beste uit zichzelf te halen.
Gelijkwaardigheid, participatie, duurzaamheid, dienstbaarheid zijn enkele (organisatie)waarden die hierbij horen.
Organisaties zijn binnen een feminiene context sociale systemen. Er is dus meer dan wat rationeel en meetbaar is. Gevoel en intuïtie zijn dan ook belangrijk en krachtige middelen om zich op alle stakeholders te oriënteren.

Gracieus leiderschap in relatie tot cultuur en strategie.

Eerder in mijn blog heb ik het reeds gehad over het feit dat de cohesie tussen cultuur, strategie en leiderschap essentieel is om als organisatie succesvol te zijn. Dit is uiteraard ook hier van toepassing.
Opdat gracieus leiderschap echt ingeworteld kan geraken in een organisatie is het van groot  belang dat er een cultuur gecreëerd wordt die inzet op masculiene en feminiene kwaliteiten, dit omarmt en faciliteert. Dit op alle niveaus! Een veiligere en inclusieve omgeving waarin mensen zich goed en erkend voelen met waarden die dit ondersteunen, is dus cruciaal.
Deze gedeelde waarden zijn een van de belangrijke elementen van die cultuur en zijn dus het kompas voor iedereen.
De cultuur is de mix van gedrag en overtuigingen en ook de basis voor een succesvolle uitvoering van de strategie. Het bepaalt hoe mensen invulling geven aan de strategische visie.
Gracieus leiderschap, met haar flexibiliteit om masculiene en feminiene vaardigheden op de gepaste wijze in te zetten, zal enerzijds teams inspireren om samen te werken en de visie van het bedrijf levendig houden en anderzijds operaties het ownership geven om de resultaten te behalen. Bij deze strategische visie worden enerzijds de financiële resultaten maar ook het welzijn en collectief belang voor ogen gehouden.
Dit ‘balanceren’ tussen masculiene en feminiene vaardigheden komt ook terug bij het uitwerken van de strategie. Enerzijds gaan gracieuze leidinggevenden hun teamleden actief betrekken hierbij hetgeen leidt tot een gevoel van verbinding. Anderzijds is het aan deze gracieuze leidinggevenden om hierop gebaseerd een heldere strategie uit te werken en deze duidelijk te communiceren. Dit geeft focus en verhoogt de effectiviteit.

Het belang van ‘onuitputbare’ energie naast effectiviteit.

We haalden reeds aan dat een goede leider effectief is. De juiste dingen doen in een exponentieel veranderende wereld met vele uitdagingen vraagt enerzijds de juiste mix van competenties maar anderzijds ook de nodige drive en energie.
Met gracieus leiderschap zet men op een flexibele manier (een mix van) masculiene en feminiene competenties in, aansluitend op de behoeften van de onderneming en de context. Zo zal men mensen inspireren en zullen teams hun beste potentieel en resultaten bereiken. Dit resulteert in effectiviteit en impact.
Het verband met cultuur en specifiek het belang daarbinnen van gedeelde en inclusieve waarden, kwam ook al aan bod.
Een ander facet dat gracieus leiderschap kenmerkt is dat het verbonden is met innerlijke drijfveren en we deze positief inzetten. Zo kunnen we keuzes maken die bij ons passen en wordt verbinding gecreëerd met de wereld rondom. Het zorgt ervoor dat we voeling houden met de snelheid die we moeten en kunnen behouden. Dit zorgt voor intrinsieke motivatie en zet ons mee aan tot de juiste acties en beslissingen. Vervolgens verspillen we geen energie, integendeel, het geeft energie en we werken aan het ideale tempo.
Op die manier navigeren gracieuze leiders organisaties doorheen alle uitdagingen op weg naar het realiseren van hun doelen. Zowel op vlak van (financiële) resultaten/welvaart als de levenskwaliteit/welzijn binnen de organisatie.
Gracieus leiderschap zorgt dan ook voor voldoening en is duurzaam.

Interesse in een traject rond gracieus leiderschap? Contacteer ons via info@apriori.be